vrijdag 16 mei 2008

Vrijdag 16 mei 2008 - "Panama Crossing"

Pin_PanamaCanal Vandaag was het een hoogdag van onze reis, het "Panamakanaal", één van de wereldwonderen van de technologische bouwconstructies.

Vannacht zijn we voor anker gegaan in de baai voor de eerste sluizen, de "Gatun Locks". Deze sluizen hebben 3 niveaus en daar moesten we door. Vanmorgen om 5:00 stonden we al aan de boeg van het schip, maar we waren er zeker niet alleen. Enkele mensen hadden zelfs de nacht doorgebracht boven op het dek. Dan kwam het bericht dat we iets vertraging hadden, want er moest een duikboot van het Amerikaans leger passeren. Ondertussen waren de Pilots al aan boord en het schip lichtte het anker om richting "Gatun Locks" te gaan. Deze sluizen brengen de schepen 26 meter boven de zeespiegel om in "Gatun Lake" terecht te komen. Eerst werd het schip tegen de wand getrokken, zodat ze het konden vasthangen aan speciale locomotieven met krachtige motors die het schip in het midden moesten houden. Je weet wel, langs elke kant slechts 75 cm. Het was een huzarenstuk om te zien.

Panamakanaal007

Het schip was voor de autoriteiten en de werkmannen langs de kade een belevenis. We denken dat er zoveel foto's zijn genomen van op de kade, als van op het schip. Met honderden stonden ze ons te verwelkomen en de "Magic" liet dan ook zijn hoorn horen over de sluizen. De melodie van de hoorn is het bekende nummer "When you wish upon a Star", een unieke klank in de scheepvaart.

Panamakanaal004

Mickey in volledig kapiteinskostuum stond aan stuurboord om de mensen aan de kade uit te wuiven, het was een spektakel van je welste. De zon brandde hevig, maar dit wilden we niet missen en hebben toch een beetje afgezien.

panama_canal

De tocht verliep verder door "Gatun Lake", het grootste meer de mens gemaakt, langs het Barro Colorado eiland naar de "Pedro Miguel Locks", waar we 6 uur later waren gearriveerd. Via het Miraflores Lakes zijn we door de Miraflores Locks gegaan waar het huzarenstuk opnieuw werd overgedaan.

Panamakanaal018 Langs onze linkerkant zagen we de stad Panama City oprijzen als een enorme skyline, het leek wel groter dan New York. Zo vaarden we onder de brug van "The Americans" om uiteindelijk in de Stille oceaan onze tocht voort te zetten.

princeCaspian Het was een lange dag, maar hij was nog niet voorbij, want vandaag ging wereldwijd de film "Narnia - Prins Caspian" in première en deze werd dan ook aan boord getoond na het avondeten.

Moe, maar voldaan liggen we nu in ons bed het verslag te typen. Gelukkig is het morgen een dag op zee, zodat we even kunnen bijkomen, vooral we in Acapulco aanmeren.

 

Morgen nog meer informatie en antwoord op de vraag van Wesley, maar nu eerst tijd om te gaan slapen. Bedankt nog voor de toffe reacties.

Panamakanaalcollage

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Indrukwekkend, spijt dat we dat ooit gemist hebben, hij zou ervan genoten hebben. Vooral uwe t-shirt was heel gepast, sorry voor het beetje nostalgie maar dit is mijn manier om mee te genieten.
Een prachtige reis... geniet ervan.
xxx TA

Marleen en Walter zei

Hoi Peter en Sally,
Bedankt voor jullie info! Het is schitterend om jullie verslagen zo snel te kunnen lezen en jullie foto's te kunnen bekijken.
Wij kijken al uit naar een nog uitgebreider verslag!
Geniet van de vakantie.
Groetjes,
Marleen en Walter